Tuesday, July 18, 2017

(ကညႊတ္ကြင္းအိမ္ေျပး ၁၃) မ်ိဳးျမင့္ခ်ိဳ

0 comments
(ကညႊတ္ကြင္းအိမ္ေျပး ၁၃) အေဖ ကိုဖိုးေထာင္ကို သစ္သားကုတင္ၾကမ္းႀကီးေပၚမတင္ ေခါင္းအံုုးခုေပး ေစာင္လႊမ္းေပး ျခင္ေထာင္ခ်ေပးေတြကိုလုပ္ေနသည့္ အေမခမ်က္နွာသည္ ေၾကနပ္ၾကည္နူးေနသလိုဟု က်ေနာ္ထင္ပါသည္။

ၿပီးမွ လာသား မီးဖိုခန္းသြားရေအာင္ဟုေျပာကာ က်ေနာ့္လက္ကိုဆြဲၿပီး ၾကမ္းျပင္ေပၚထိုင္စားရသည့္ ထမင္းစား စားပြဲဝိုင္းတြင္ထိုင္ခိုင္းပါသည္။ ဖင္ထိုင္ခံုေလးတလံုးလည္း ဖင္ေအာက္ခုထိုင္ေပးပါသည္။
မီးဖိုေပၚမွ အေဖကိုဖိုးေထာင္ခ်က္ခဲ့သည့္လယ္ပုဇြန္လံုုးဟင္းမွာ အရည္ခမ္းသေလာက္ျဖစ္ေနပါသည္။ အုိးအဖံုးဖြင့္ ခပ္ျမည္းၾကည့္ၿပီး၊ ဒီ ကဖိုးေထာင္တေယာက္ကေတာ့ေလဟုေျပာကာ အိုးကို ဖိုေပၚမွခ်ကာ၊ ဒယ္အိုးတအိုးျပန္တင္ ဆီနည္းနည္းထည့္၊ ဆီက်က္ေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴၾကက္သြန္နီ ငရုပ္သီး အေရာင္တင္မႈန္႔ နည္းနည္းထည့္၊ ေနာက္ေတာ့ အရြက္တခ်ိဳ႔ကို က်ေနာ့္ကိုျပၿပီး ဒါ ျပင္းေတာ္သိမ္ရြက္လို႔ ေခၚတယ္သားရဲ့။ လယ္ပုဇြန္အနံ႔ကို သူပဲနိုင္တယ္ဟုေျပာရင္း ထိုအရြက္ေတြကို ဆီသတ္သည့္အထဲ ထည့္ပါသည္။ မီးဖိုတခန္းလံုး ေမႊးေနပါသည္။

အေမသည္ ကၽြမ္းက်င္သည့္ဇယ္ခတ္သမားလို ဆက္တိုက္လုပ္သြားတာျဖစ္ပါသည္။ က်ေနာ္ သည္ေတာ့မွ သတိထားမိသည္၊ အေမခမ်က္နွာတြင္ သနပ္ခါးလိုလိုဘာလိုလိုေတြ ခပ္ထူထူလိမ္းထားပါသည္။ ဆီသတ္နံ႔ေတြၾကားကပင္ အေမခဆီမွ အနံ႔တမ်ိဳးထြက္ေနပါသည္။ အနံ႔ကေတာ့ သနပ္ခါးနံ႔မဟုတ္ပါ။

က်ေနာ္တို႔ ကေလးဘဝက ေရခ်ိဳးၿပီးတိုင္း အေမက ဝိုင္အိုလက္ေပါင္ဒါေတြ ခ်ိဳင္းၾကား ေပါင္ၾကား ဖင္ၾကား မႈံေနေအာင္ တို႔ဖတ္ပုဝါေလးျဖင့္ရိုက္ေပးၿပီးေနာက္ သနပ္ခါးလူးလူးေပးပါသည္။ ေက်ာက္ျပင္တြင္ သနပ္ခါးအေခါက္ကိုေသြးထားသည့္ တကယ့္သနပ္ခါးအစစ္ကို လူးေပးၿပီးေနာက္ လက္ညွိဳးနွင့္ေကာ္ၿပီး ပါးစပ္ထဲ တခြံ႔ ခြံ႔ပါသည္။ သနပ္ခါးက ဝမ္းေအးတယ္ လူနဲ႔လည္းတည့္တယ္ဟုလည္း ေျပာပါသည္။ က်ေနာ္ သူ႔အရသာကိုမႀကိဳက္ေသာ္လည္း ႀကိတ္မွိတ္ၿမိဳခ်ပါသည္။ သနပ္ခါးနံ႔သည္ က်ေနာ္ ရင္းနွီးၿပီးသား အနံ႔ျဖစ္ပါသည္။

သို႔ေသာ္ ယခု အေမခဆီကရေနသည့္အနံ႔သည္ သနပ္ခါးနံ႔မဟုတ္ပါ။ အေမက ဘာေတြ လူးထားတာလဲဟုေမးေတာ့ နံ႔သာျဖဴသားရဲ႔။ သူက မိန္းမေတြနဲ႔တည့္တယ္ဟုေျဖပါသည္။ မိန္းမေတြနွင့္ ဘယ္လိုတည့္မွန္း က်ေနာ္လည္းမသိပါ။ သို႔ေသာ္ တည့္တယ္ဆိုသည္မွာေကာင္းသည္ဟုေတာ့ နားလည္မိပါသည္။

ထိုသို႔ေျဖေနရင္းက ခုက ဒန္အိုးထဲက လယ္ပုဇြန္လံုးေရခမ္းေတြကို ဒယ္အိုးထဲထည့္ကာ ခတ္သာသာေမႊလိုက္ ဒယ္အိုးကိုဖံုးထားလိုက္၊ ခနေနျပန္ေမႊလိုက္နွင့္ ဟင္းမွာ ေမႊးတက္လာပါသည္။ က်ေနာ္ ဗိုက္မဆာေသာ္လည္း စားခ်င္စိတ္ျပန္ေပါက္လာပါသည္။

တခ်ိန္တည္းတြင္ အေမခသည္ မနက္က ေစ်းျပန္ဝယ္ခဲ့သည့္ ငါးနုသန္းေလးေတြကို ကိုင္ပါသည္။ ပုဇြန္လံုးဒယ္ သူေၾကနပ္ေလာက္သည့္အေနအထားျဖစ္ေတာ့ ဖိုေပၚမွခ်ကာ ဇလံုထဲသြန္ထည့္ၿပီး ပန္းကန္ျပားတခ်ပ္နွင့္ဖံုုးပါသည္။

ထို႔ေနာက္ ဒယ္အိုးကို ဖိုေပၚျပန္တင္ ေရတခြက္ေလာင္းထည့္ပါသည္။ ဖိုေပၚ ဒယ္ရွိေနခ်ိန္တြင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးလွီးတာ ၾကက္သြန္နီ ၾကက္သြန္ျဖဴနွင့္ ေရစိမ္ထားသည့္ငရုပ္သီးအပြေတာင့္ေျခာက္မ်ားကို ေထာင္းပါသည္။ ထိုအခ်ိန္တြင္ ဒယ္အိုးထဲကေရလည္း ဆူလာပါသည္။ သည္ေတာ့မွ ဒယ္အိုးကိုက်င္းၿပီး ထိုေရေတြကို သြန္ပစ္ပါသည္။ ၿပီးေတာ့ ဆီထည့္ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီ ငရုပ္သီးဆီသတ္ပါသည္။ ၿပီးေတာ့ အရြယ္ေတာ္ေလးေတြတံုးထားသည္ ငါးနုသန္းကိုထည့္ပါသည္။ ငရုပ္ဆံုက်င္းထားသည့္ လက္ေဆးရည္ နည္းနည္းထည့္ပါသည္။

ဒယ္အိုးကိုဖံုုးရင္း ရွမ္းနံနံရြက္ေလးေတြသင္ပါသည္။ ပုဇြန္လံုးအနံ႔က ျပင္းတယ္သားရဲ့။ ဒယ္မေဆးဘဲခ်က္လိုက္ရင္ ငါးဟင္းမွာ အနံ႔စြဲသြားေရာ။ ေနာက္ၿပီးငါးနုသန္းက နံမည္နဲ႔လိုက္ေအာင္နုတာ။ သူ႔ကို ဒယ္နဲ႔ခ်က္ရတယ္။ ေမႊလည္း မေမႊရဘူး။ ေမႊရင္ေၾကကုန္ရာ။ ဒယ္အိုးကိုပဲ လႈပ္လႈပ္ေပးရတယ္။ သူက ရွမ္းနံနံေလးအုပ္ၿပီး ဆီျပန္ေလးခ်က္လိုက္ရင္ သိတ္စားေကာင္းတာဟုလည္း စကားအမ်ွင္မျပတ္ေျပာပါေသးသည္။
(ဆက္ပါဦးမည္)
မ်ိဳးျမင့္ခ်ိဳ ဇူလိုင္ ၁၆၊ ၂ဝ၁၇

0 comments:

Post a Comment