Wednesday, June 1, 2011

စစ္ေျမျပင္မွပံုရိပ္မ်ား(အပိုင္း ၁၃) မ်ိဳးျမင့္ခ်ိဳ

0 comments
စစ္ေျမျပင္မွပံုရိပ္မ်ား(အပိုင္း ၁၃) အာရ္အက္ဖ္ေအ အပတ္စဥ္ အသံလႊင့္အစီအစဥ္ကေန ၆ လပိုင္း ၁ ရက္ ၂ဝ၁၁ ေန႔က ထုတ္လႊင့္ၿပီးေဆာင္းပါးျဖစ္ပါတယ္။
ခ.မ.ရ(၁၀၉) နဲ႔တြဲၿပီး တာမံုးညဲဂြင္ဘက္ေရာက္ေတာ့မွ ေတာင္ထိပ္ပန္းတို႔၊ အဆိပ္ပန္းတို႔၊ 
ငရဲပန္းတို႔ဆိုတဲ့စစ္ဆင္ေရးအမည္ေတြကို က်ေနာ္ ပထမဆံုးစၾကားဖူးတာျဖစ္ပါတယ္။ ၾကားၾကား
ခ်င္းပဲ ဒါဟာမူးယစ္ေဆးဝါးႏွိမ္ႏွင္းေရးနဲ႔ ပတ္သက္ေနလိမ့္မယ္လို႔ေတာ့ထင္ပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ 
တခါမွလည္း မႀကံဳဖူးေတာ့ ဘယ္လိုမ်ားပါလိမ့္ဆိုၿပီး သိခ်င္စိတ္လည္းျဖစ္မိပါတယ္။

တာမံုးညဲဂြင္ဆိုတာ အဲဒီတုန္းကေတာ့ ဘိန္းစိုက္ပ်ိဳးတဲ့ေနရာမွာ ထိပ္ဆံုးကရွိေနမယ့္ေနရာေတြထဲက တခုမ်ားလားလို႔ေတာင္ထင္စရာပါ။ ဘိန္းစိုက္ ရာသီမ်ားဆို ဘယ္ေနရာသြားလိုက္သြားလိုက္ ဘိန္းခင္းနဲ႔လြတ္တယ္ရယ္လို႔မရွိပါဘူး။ စခန္းခံစစ္စည္းရိုးအျပင္ ထြက္လိုက္တာနဲ႔ ဘိန္းခင္းေတြ ေတြ႔ရေတာ့တာပါ။ ယုတ္စြအဆံုး အိမ္ၿခံဝင္းေတြထဲမွာေတာင္ ဘိန္းပင္ေတြစိုက္ထားၾကတာ ေတြ႔ရတတ္ပါတယ္။ တာမံုးညဲလို၊ လံုထန္လိုရြာေတြက ၅ ရက္ တေဈး ေဈးေန႔ေတြမ်ားဆို ေဈးတန္းထဲမွာ ဘိန္းခ်ိန္တဲ့ခ်ိန္ခြင္အေသးစားေလးေတြခ်၊ ေျမႀကီးေပၚအခင္းေလးခင္းၿပီး ဘိန္းစိမ္းေတြကို ဟင္းရြက္ကန္စြန္း ေရာင္းသလိုေရာင္းၾကတာပါ။ ဝယ္သူေတြအတြက္ နမူနာသေဘာ၊ အျမည္းသေဘာေလး ရႉခ်င္ရင္ရႉလို႔ ရေအာင္ ဘိန္းေျပာင္းေလးေတြနဲ႔ ဆီမီးခြက္ကေလး ေတြေတာင္ထားေပး၊ ထြန္းေပးထားပါတယ္။ ဘိန္းေဈးက ေရႊေဈးနဲ႔မတိမ္းမယိမ္းပါပဲ။ အဲဒီ တုန္းက ေရႊတက်ပ္သားကို ၁၃ဝဝ ဝန္းက်င္ေလာက္ရွိပါတယ္။ ဘိန္းစိမ္းတလံုးလို႔ေခၚၾကတဲ့  ဘိန္းစိမ္းတပိသာကလည္း ေရႊတက်ပ္ သားေဈးေလာက္ပါပဲ။

ဘိန္းကစိုက္ေတာ့မယ္ဆို ေတာင္ယာအသစ္ခုတ္ရ၊ မီးရိႈ႔ရပါတယ္။ သစ္ျမစ္ေတြဘာေတြေဖၚ၊ ေျမဆြ၊ ၿပီးရင္ ဘိန္းေစ့နဲ႔မုန္ညင္းေစ့ကို အခ်ိဳး က်ေရာၿပီး ႀကဲလိုက္တာပါပဲ။ ဘိန္းပင္ေလးေတြ တထြာတမိုက္ေရာက္ပလားဆို မုန္ညင္းပင္ေတြလည္း စားေကာင္းမယ့္အရြယ္ ေရာက္လာ တာေပါ့။ မုန္ညင္းေတြကိုေရြးႏႈတ္လိုက္ေတာ့ ဘိန္းပင္ေလးေတြကခ်ဲၿပီးသား အေနေတာ္ျဖစ္သြားတာပါ။ ေတာင္ယာသစ္မို႔ထင္ပါရဲ႔ ဘိန္းခင္းက ရတဲ့မုန္ညင္းပင္ႀကီးေတြက ႏုထြားႀကီးေတြနဲ႔ သန္လိုက္ပံုမ်ား၏မေျပာပါနဲ႔ေတာ့။  ေနာက္ေတာ့ ဘိန္းခင္းၾကားမွာေပါင္းလိုက္ရင္း၊ အပင္လွီ ကေလးေတြကို ႏႈတ္လိုက္တယ္ဆိုရင္ပဲ ေန႔လားညလားဆိုသလို မ်က္ေစ့ေအာက္တင္ ဘိန္းပင္ေတြအၿပိဳင္းအရိုင္းႀကီးလာလိုက္ပံုဟာ မယံုခ်င္စရာပါ။ ေနာက္ေတာ့ တပင္ခ်င္းတပင္ခ်င္းစီ ေနေရာင္ကိုလုရင္း အၿပိဳင္ထိုးထြက္လာလိုက္တာ အခင္းႀကီးရဲ႔အေပၚယံမ်က္ႏွာျပင္ကို စက္နဲ႔တိတိက်က် တိထားသလိုမ်ိဳး ျပင္ညီျဖစ္လာပါတယ္။

ဘိန္းပန္းက အျဖဴနဲ႔မရမ္းေရာင္ေဖ်ာ့ေရာင္ ၂မ်ိဳးရွိပါတယ္။။ ပြင့္ခ်ိန္မ်ားေရာက္ပလားဆိုအေတာ့္ကို လွပါတယ္။ အျဖဴသက္သက္။ မရမ္းေဖ်ာ့သက္ သက္။ အျဖဴနဲ႔မရမ္းေဖ်ာ့ကြက္တိကြက္ၾကား။ ပန္းခင္းႀကီးေတြလိုပါပဲ။  အနံ႔ေတာ့မရွိလွပါဘူး။ ပြင့္ဖတ္ကေလးေတြက ခပ္ပါးပါးေလးရယ္။ ဝတ္မႈံ ကူးၿပီးၿပီဆိုရင္ အပြင့္ကေလးေတြက ေျမျပင္ေပၚတဖတ္ဖတ္ က်ေႂကြသြားတာပါ။ ေလတိုက္လို႔လြင့္စရာမလိုေတာ့ ေႂကြက်သြားတဲ့ ပြင့္ဖတ္ေလးေတြက အပင္ေျခပဲျပန္က်ရတာကိုး။ အဲဒီပြင့္ဖတ္ေလးေတြ ေျခာက္ၿပီးကၽြပ္မသြားခင္၊ ခပ္ႏြမ္းႏြမ္းအခ်ိန္ေလးမွာပဲ ျပန္ေကာက္ၿပီးစုရ ပါတယ္။ ဘိန္းပြင့္ဖတ္က ဘိန္းေစးျခစ္တဲ့အခါ ျပန္ျပီးသံုးရမယ္ေလ။ အဲ -   ပြင့္ဖတ္ေလးေတြေႂကြလို႔ကုန္ရင္ သီးကင္းေလးေတြလိုက္လာပါၿပီ။ သီးကင္းေလးေတြက ေဘာလံုးေလးေတြေပၚ သရဖူေလးေတြေဆာင္းေပးထားသလိုမ်ိဳးေလးပါ။ ဘိန္းသီးရဲ႕ အဲဒီပံုသ႑ာန္ဟာ သီးကင္းဘဝ ကေန ေျခာက္သြားတဲ့အခ်ိန္ထိ မေျပာင္းမလဲ အဲဒီ အတိုင္းပါပဲ။

ေနာက္ေတာ့ ဘိန္းသီးေတြတျဖည္းျဖည္းႀကီးလာ၊ ရင့္လာၿပီး အစိမ္းရင့္ေရာင္ေျပာင္းလာတာေပါ့။ ဒါဟာ ဘိန္းျခစ္ခ်ိန္ေရာက္ၿပီဆိုတဲ့ သေဘာ ပါပဲ။ ေတာင္ယာခုတ္တာမီးရိႈ႔တာကလြဲလို႔ က်န္တဲ့အလုပ္ေတြအားလံုးကို မိန္းမေတြခ်ည္းပဲလုပ္ရတာပါ။ ဒီအခ်ိန္ဆို အမ်ိဳးသမီးေတြက ဘိန္းျခစ္ ဆူး၊ ဘိန္းျခစ္ဓါး၊ ဘိန္းစိမ္းထည့္မယ့္ ဝါးက်ည္ေတာက္ဗူးနဲ႔ ဘိန္းပြင့္ဖတ္ႏြမ္းကေလးေတြထည့္ထားတဲ့ ပလိုင္းကိုယ္စီနဲ႔ ဘိန္းခင္းေတြဆီ ခ်ီတက္ၾကေတာ့တာေပါ့။ ဘိန္းျခစ္ဆူးဆိုတာက အဖ်ားကိုခပ္ေစာင္းေစာင္းပံုေဖၚၿပီး ျမည့္ေနေအာင္ေသြးထားတဲ့ သံျဖတ္လႊပိုင္းေလး ၄ ခုေလာက္ကို ဝါးျခမ္းေလးတစ္ခုရဲ႕ ထိပ္ဖ်ားမွာၫွပ္ၿပီး တုတ္ထားတာပါ။ အဲဒါေလးနဲ႔ ဘိန္းသီးေလးရဲ႔အေပၚဘက္မ်က္ႏွာျပင္ အကာသားေလးကို ခပ္ဖြဖြေလးျခစ္ယူရတာပါ။ ဘိန္းသီးဆိုတာက ကတံုးတံုးထားတဲ့ လူ႔ ေခါင္းလိုပါပဲ။ အေပၚအကာသားက ဦးေရျပားလိုျဖစ္ၿပီး အတြင္းက အမာသားကေတာ့ ဦးခြံလိုေပါ့ေလ။ အဲဒီအကာသားေလးျခစ္ရတာပါ။ အျခစ္နက္သြားရင္ အသီးနာၿပီး အျခစ္တိမ္ရင္လည္း ဘိန္းအထြက္နည္း တယ္လို႔ဆိုပါတယ္။ လက္အခ်ိန္အဆ အေရးႀကီးတယ္ဆိုတဲ့သေဘာပါပဲ။ ပထမအႀကိမ္မွာ ဘိန္းသီးရဲ႔ ပတ္လည္ေနရာ ၄ခုကို ေအာက္ကေန အထက္ထိ ၄ ခ်က္ျခစ္ရပါတယ္။ တခ်က္ျခစ္ရင္ ၄ စင္းထင္ေတာ့ ၁၆ ခ်က္ျခစ္ခ်လိုက္တဲ့သေဘာေပါ့။

ဆူးေလးနဲ႔ျခစ္ခ်လိုက္တာနဲ႔ ရာဘာေစးမ်ားထြက္သလို ဘိန္းေစးျဖဴျဖဴေလးေတြ စို႔စို႔ၿပီးထြက္လာပါတယ္။ စို႔ထြက္လာတဲ့အေစးေတြက ဓါးေၾကာင္း ရာေလးေတြတေလွ်ာက္စီးၿပီး ဘိန္းသီးေလးရဲ႔အေျခနားမွာသြားၿပီး စုစုလာပါတယ္။ ေနာက္ေတာ့ ေလသလပ္ၿပီး ခပ္ညိဳညိဳ အေရာင္ေလးေျပာင္းသြားသလို ပိုၿပီးေတာ့လည္းေစးထန္းထန္းနဲ႔ ေသြ႔လာပါတယ္။ အဲသလိုနဲ႔ တေနကုန္ၿပီးသေလာက္ျခစ္ၿပီး ပစ္ထား လိုက္။ ေနာက္ေန႔က်ေတာ့မွ တခါျပန္လာ။ ဘိန္းသီးေလးပတ္လည္က ေသြ႔စျပဳေနတဲ့ေစးထန္းထန္း ဘိန္းစိမ္းေတြကို ဘိန္းျခစ္ဓါးကေလးနဲ႔ အသာေလးပင့္ၿပီးျခစ္ယူ၊ ဓါးသြားေပၚပါလာတဲ့ ဘိန္းေစးေလးေတြကို ဘိန္းပြင့္ဖတ္ကေလးနဲ႔ သပ္ယူလံုးထည့္ၿပီး ဝါးက်ည္ေတာက္ကေလးထဲ ထည့္ေပါ့။ ပထမဆံုးအႀကိမ္ ၁၆ ခ်က္အျခစ္မွာ ဘိန္းသီးတလံုးကေနရတဲ့အေစးက ပ်မ္းမွ်ဆိုရင္ ေျပာင္းဖူးေစ့ေလးငါးေစ့စာေလာက္ ရွိမယ္ ထင္ပါတယ္။ အဲသလို အရင္ေန႔ကျခစ္ၿပီးသားဘိန္းသီးေတြဆီက အေစးသပ္ယူ၊ တရက္ ႏွစ္ရက္ေလာက္ ဘိန္းပင္ကိုအနားေပး၊ ေနာက္ ဒုတိယအႀကိမ္ျပန္ျခစ္။ ျပန္သိမ္း။ ဒါပါပဲ။
ဘိန္းတပင္ဟာ ဘိန္းျခစ္လို႔လည္းၿပီးၿပီ၊ ဘိန္းေစးလည္းကုန္ၿပီဆိုတာနဲ႔ ခ်က္ျခင္းေသသြားတာမဟုတ္ပါဘူး။ အနည္းဆံုး ေနာက္ တလေလာက္ထိ အေရာင္မပ်က္မၫိႈးမႏြမ္းပဲ ဆက္ၿပီးရွင္ေနေသးတာပါ။ ၁ဝ ကိုက္ေလာက္အကြာက ၾကည့္ရံုနဲ႔ ဒီဘိန္းခင္းဟာ ျခစ္ၿပီးသားလား မျခစ္ရေသးဘူးလားဆိုတာ ဘယ္လိုမွတပ္အပ္ေျပာလို႔မရပါဘူး။  

သက္ဆိုင္ရာ႒ာနေတြနဲ႔အတူ ဗမာ့တပ္မေတာ္က ဗမာျပည္ရဲ႔အစြန္အဖ်ား၊ နယ္ဘက္အုပ္ခ်ဳပ္ေရး လက္လွမ္းမမီတဲ့ေဒသေတြမွာ  ေတာင္ထိပ္ပန္း၊ အဆိပ္ပန္း၊ ငရဲပန္းဆိုၿပီးမူးယစ္ေဆးဝါးတိုက္ဖ်က္ေရးတို႔ ႏွိမ္နင္းေရးတို႔ အၾကိမ္ႀကိမ္လုပ္ျပေနေပမဲ့ ဘာျဖစ္လို႔ဘိန္းအထြက္ႏႈန္း က်မသြားရတာလဲဆိုတာရဲ႔ အေျဖတစိတ္တပိုင္းကေတာ့ အခုက်ေနာ္ေျပာတဲ့ ဘိန္းေစးကုန္ေနတဲ့့ ျခစ္ၿပီးသားဘိန္းခင္းေတြနဲ႔ တိုက္ရိုက္သက္ ဆိုင္တယ္လို႔ ဆိုႏိုင္ပါလိမ့္မယ္။
က်ေနာ္မ်ိဳးျမင့္ပါခင္ဗ်ား။

0 comments:

Post a Comment