(ကြက်ဥရေခဲသကြားကပ်)
ရာသီအေးတာရော ပျင်းတာပါစွက်ပြီး ကြက်ဥ ၂ ရက် မကောက်ဖြစ်ခဲ့။ သည်မနက်တော့ အစာခွက်ရေခွက်လေးတွေ သန့်ရင်း ကြက်ဥပါ ကောက်ခဲ့၏။ ကြက်တွေက အိပ်တန်းမဆင်းသေး။ နိုးတော့ နိုးနေကြပြီ။ ကျနော့်မြင်တော့ ကြက်ဖကြီးက အိပ်တန်းထက်က လှမ်းနှုတ်ဆက်သယောင်ယောင် အိပ်ချင်မူးတူးနှင့် အောက်အီးအီးအွတ်ဟု ခတ်တိုတို တချက်တွန်၏။ သူ ပုံမှန်တွန်လျှင် သံရှည်ဆွဲတွန်ကာ နှုတ်ဆက်သလိုဆိုလျှင်ကား သံပြတ်။ ကြက်မတွေကတော့ ကတွတ် ကတွတ်နှင့် တကောင်တချက်စီ ခတ်သာသာမြည်ပြီး ရေခွက်တွေဆီ ဆင်းလာကြ၏။ မနက်စောစော ရေကြည်ကြည်သန့်သန့် လှယ်ပေးလိုက်လျှင် အငမ်းမရ သောက်တတ်ကြသည်ချည်းပင်။
ဥတင်းလေးတွေထဲ လက်နှိုက်လိုက်တော့ ကောက်ရိုးတွေပင် အေးစက်စက်။ ကြက်ဥတွေ လက်နှင့်ထိတော့ ရေခဲတုံးတွေထိမိသလို အေးကနဲစက်ကနဲနေ၏။ ၂ လုံးက ဥခွံတွေအက်ကွဲရာမှာထွက်လာသည့် အကာသားတွေပြန်ဖုံးကာ ရေခဲအုပ် ပလပ်စတစ်အကြည်သား ရိုက်ထားသည့်နှယ် ချောမွတ်လုံးပြောင်လျှက်။ တစက်မှ ကပ်စေးစေးဖြစ်နေသည်မရှိ။ ဖန်ဂေါ်လီအကြည်ကြီးတွေလိုလို လက်ထဲလေးလံ စီးစီးပိုင်ပိုင်နေ၏။ အင်း ဒီမနက် ကြက်ဥရေခဲ သကြားကပ် ၂ လုံးတော့ စားရချည်သေးဟုတွေးကာ အိမ်ထဲပြန်ဝင်ခဲ့၏။
ဖို့ဝိန်းက ပူတော့လည်း ပူတော့လည်းပူလို့။ ဗမာပြည်က အညာနွေထက်ပင် ကဲသေး၏၊ ပူတယ်လေ ဆယ်နွေထက်ကဲပင်။ အေးတော့လည်း ရေခဲမှတ်အောက် ၂ ဆယ် ၂၁ ဒီရီတွေအထိ ကျတတ်၏။ ခုတလော သည်မျှအထိတော့မအေး။ သို့သော် ရေခဲမှတ်အောက် လေး ငါးလောက်အထိဆင်း၏။ ၂ ဆယ်လောက် အထိဆင်းလျှင် ကြက်မကြီးတွေဝမ်းမှ ကျွတ်ကျလာသည့်ကြက်ဥသည် အောက်အခင်းကောက်ရိုးပေါ်မကျမီစပ်ကြားတွင်ပင် ဖျတ်ဖျတ် ဖျတ်ဖျတ်နှင့် လန့်ကွဲထွက်ကုန်၏။ သို့သာ် ဘယ်နေရာမှ ပေပွထမသွား။ ပေပွချိန်မရလိုက်။ အနှစ်တွေအကာတွေက အက်ကွဲသွားသည့် ဥခွံမှအံအထွ် ချက်ခြင်းပင်အေးခဲကာ ကြက်ဥ တ လုံး လုံးအပေါ် ပြန်အုပ်မိပြီး ခဲကျသွား၏။ ကောက်ရိုးပေါ်လည်းအရောက် ကြက်ဥသား ရေခဲတုံးဖြစ်သွားလေပြီ။ ကြက်ဥခဲတုံးဟုခေါ်မှ မှန်မည်ထင်၏။
ထိုသိုခဲ့သွားသည့်ကြက်ဥတလုံးကို အပြင်မှကြည့်လျှင် အက်ကွဲကြောင်းတလျှောက်မှ အတွင်းထဲအထိ တိုးလျှိုပေါက်မြင်ရ၏။ ကျနော် ထိုကြက်ဥမျိုးကို ဓာတ်ပုံရိုက်တင်ဖူး၏။ ထိုမျှ မာသွားခဲသွားလှင်တော့ ချက်ခြင်းစားမကောင်းတတ်။ အိမ်ထဲယူလာ၊ ခန နွေးအောင်ထားပြီးမှ တဖြည်းဖည်းခြင်း အခွံခွာက သကြားအုပ်ရ၏။ အနှစ်တွေအကာတွေ ပြန်ပျော်မသွားချိန် အခဲလည်း အထိုက်အလျှောက်ပေါ့ချိန်ကိုမှန်းပြီး အခွံကို ခတ်မြန်မြန်ခွာရ၏။ အခဲအကုန်ပျော်သွားလျှင် နဂိုအတိုင်းပြန်ဖြစ်သွားပြီး လက်ထဲ ကိုင်မရတော့။ ရေခဲတုံးကြီးအတိုင်းအနေအထားဆိုလျှင်လည်း အခွံက ခွာမရသည့်အပြင် အသားတွေကအလွန်မာပြီး သကြား ကပ်မရတတ်။ ခဲလည်းခဲနေရမည် သကားလည်းအုပ်လျှင် ဥတလုံး လုံးအနှံ့ သကြားကပ်နေရမည်။ ဤအနေအထားကို ကိုယ်တိုင်လုပ်ဖူးမှ ချိန်ဆတတ်မည်ထင်၏။
ထိုသိုခဲ့သွားသည့်ကြက်ဥတလုံးကို အပြင်မှကြည့်လျှင် အက်ကွဲကြောင်းတလျှောက်မှ အတွင်းထဲအထိ တိုးလျှိုပေါက်မြင်ရ၏။ ကျနော် ထိုကြက်ဥမျိုးကို ဓာတ်ပုံရိုက်တင်ဖူး၏။ ထိုမျှ မာသွားခဲသွားလှျင်တော့ ချက်ခြင်းစားမကောင်းတတ်။ အိမ်ထဲယူလာ၊ ခန နွေးအောင်ထားပြီးမှ တဖြည်းဖြည်းခြင်း အခွံခွာက သကြားအုပ်ရ၏။ အနှစ်တွေအကာတွေ ပြန်ပျော်မသွားချိန် အခဲလည်း အထိုက်အလျှောက်ပေါ့ချိန်ကိုမှန်းပြီး အခွံကို ခတ်မြန်မြန်ခွာရ၏။ အခဲအကုန်ပျော်သွားလျှင် နဂိုအတိုင်းပြန်ဖြစ်သွားပြီး လက်ထဲ ကိုင်မရတော့။ ရေခဲတုံးကြီးအတိုင်းအနေအထားဆိုလျှင်လည်း အခွံက ခွာမရသည့်အပြင် အသားတွေကအလွန်မာပြီး သကြား ကပ်မရတတ်။ ခဲလည်းခဲနေရမည် သကားလည်းအုပ်လျှင် ဥတလုံး လုံးအနှံ့ သကြားကပ်နေရမည်။ ဤအနေအထားကို ကိုယ်တိုင်လုပ်ဖူးမှ ချိန်ဆတတ်မည်ထင်၏။
အရင်ဆုံး သကြားမှုန့်အညက်စားကို ပန်ကန်းပြားတချပ်တွင် မထူမပါး ဖြူးထားရ၏။ ဆားလေး အနည်းငယ်ပါလျှင် လေးလေးပင်ပင်မို့ ပိုစားကောင်း၏။ ထို့နောက် ကြက်ဥရေခဲကို အလောတော်အနေတွင် အခွံနွှာပြီးလျှင်ပြီးချင်း ရေးဆေးတာ ဘာတာမလုပ်ပဲ သကြားဖြူးထားသည့်ပန်းကန်ပြားထဲ လှိမ့်လှိမ့်ပေးရ၏။ လှိမ့်နေရင်း သကြားကပ်လာတာမြင်ရ၏။ ရေဆေးလိုက်လျင် ကြက်ဥအခဲပျော်ကာ ရေရွှပ်ပက်ဖြစ်သွား၏။ သကြားအကပ်မကောင်းတော့။ လုပ်ရတာလည်း မကောင်း။ လက်ထဲက ချော်ချော်ထွက်၏။ သကြားထဲ လှိမ့်ပေးရင်းပေးရင်း ကြက်ဥအခဲ နေရာအနှံ့ သကြားဆက်မိပြီဆိုလျှင် စားလို့ရပြီ။
ချက်ခြင်းမစားဖြစ်သေးလျှင် Deep Freezer ထဲ ထည့်သိမ်းထားရုံပင်။ ကျနော်ကတော့ လတ်လတ်ဆတ်ဆတ် ကြက်ဥရေခဲသကြားကပ်ကို အလုံးလိုက်ကြီး လက်ထဲကိုင်ကာ ဘေးပန်းမှ ဖဲ့ကာဖဲ့ကာ တဂျွပ်ဂျွပ် ကိုက်ကိုက်စားရတာကိုပိုကြိုက်၏။ ဘယ်တော့မှ ချန်မစား။ ချက်ခြင်းလုပ် ချက်ခြင်းစား၏။ တခါတလေ အတုံးလိုက် အလုံးလိုက်ကိုက်စားရင် အခဲကြေကာ အစအနတွေ အောက် ထွက်ထွက်ကျသည်လည်းရှိ၏။ ထိုအခါ အသင့်စောင့်နေသည့် ခွေးလေးတွေက အလုအယက် ကောက်ဝါး၏။ ရေခဲလိုအေးနေတော့ ပါးစပ်ထဲကြာကြာမဝါး။ အဖဲ့လိုက်လေးတွေ မြိုမြိုချကြတာတွေ့ရ၏။ ကြက်ဥ၏လတ်ဆတ်မှု ရေခဲ၏အေးစက်စက်အထိအတွေ ကြွပ်ဆတ်မာကျောမှု ကိုက်ရဖဲ့ရသည့်အရသာတို့ ထုံလွှမ်းသည့် ကြက်ဥရေခဲစိမ်ပင်။ နို့မှုန့်တို့ အမွှေးနံ့တို့ ချောကလက်အမှုန့်တို့ပါ ကပ်လိုက်လျှင် ရေခဲမုန့်လိုနေမည်ထင်၏။ သို့သော် ပါးစပ်ထဲတွင် ရေခဲမုန့်လိုတော့ ပွပွမွမွ ညက်ညက်ညောညောနေမည်မဟုတ်။
ခုမနက်ကောက်ခဲ့သည့်ကြက်ဥများထဲတွင် ကြက်ဥရေခဲသကြားကပ်လုပ်စားရန် အလောတော်အရွယ် ဥ ၂ လုံးပါလာ၏။ သို့သော် လုပ်မစားဖြစ်တော့။ အပြင်ထွက်စရာ ပေါ်လ၏။ ပျော်အောင်ထားပြီး နေ့လည်ကျမှ ကြော်စားမည်စိတ်ကူး၏။
မျိုးမြင့်ချို
ဖေဖော်ဝါရီ ၂၃၊ ၂၀၂၀
ရာသီအေးတာရော ပျင်းတာပါစွက်ပြီး ကြက်ဥ ၂ ရက် မကောက်ဖြစ်ခဲ့။ သည်မနက်တော့ အစာခွက်ရေခွက်လေးတွေ သန့်ရင်း ကြက်ဥပါ ကောက်ခဲ့၏။ ကြက်တွေက အိပ်တန်းမဆင်းသေး။ နိုးတော့ နိုးနေကြပြီ။ ကျနော့်မြင်တော့ ကြက်ဖကြီးက အိပ်တန်းထက်က လှမ်းနှုတ်ဆက်သယောင်ယောင် အိပ်ချင်မူးတူးနှင့် အောက်အီးအီးအွတ်ဟု ခတ်တိုတို တချက်တွန်၏။ သူ ပုံမှန်တွန်လျှင် သံရှည်ဆွဲတွန်ကာ နှုတ်ဆက်သလိုဆိုလျှင်ကား သံပြတ်။ ကြက်မတွေကတော့ ကတွတ် ကတွတ်နှင့် တကောင်တချက်စီ ခတ်သာသာမြည်ပြီး ရေခွက်တွေဆီ ဆင်းလာကြ၏။ မနက်စောစော ရေကြည်ကြည်သန့်သန့် လှယ်ပေးလိုက်လျှင် အငမ်းမရ သောက်တတ်ကြသည်ချည်းပင်။
ဥတင်းလေးတွေထဲ လက်နှိုက်လိုက်တော့ ကောက်ရိုးတွေပင် အေးစက်စက်။ ကြက်ဥတွေ လက်နှင့်ထိတော့ ရေခဲတုံးတွေထိမိသလို အေးကနဲစက်ကနဲနေ၏။ ၂ လုံးက ဥခွံတွေအက်ကွဲရာမှာထွက်လာသည့် အကာသားတွေပြန်ဖုံးကာ ရေခဲအုပ် ပလပ်စတစ်အကြည်သား ရိုက်ထားသည့်နှယ် ချောမွတ်လုံးပြောင်လျှက်။ တစက်မှ ကပ်စေးစေးဖြစ်နေသည်မရှိ။ ဖန်ဂေါ်လီအကြည်ကြီးတွေလိုလို လက်ထဲလေးလံ စီးစီးပိုင်ပိုင်နေ၏။ အင်း ဒီမနက် ကြက်ဥရေခဲ သကြားကပ် ၂ လုံးတော့ စားရချည်သေးဟုတွေးကာ အိမ်ထဲပြန်ဝင်ခဲ့၏။
ဖို့ဝိန်းက ပူတော့လည်း ပူတော့လည်းပူလို့။ ဗမာပြည်က အညာနွေထက်ပင် ကဲသေး၏၊ ပူတယ်လေ ဆယ်နွေထက်ကဲပင်။ အေးတော့လည်း ရေခဲမှတ်အောက် ၂ ဆယ် ၂၁ ဒီရီတွေအထိ ကျတတ်၏။ ခုတလော သည်မျှအထိတော့မအေး။ သို့သော် ရေခဲမှတ်အောက် လေး ငါးလောက်အထိဆင်း၏။ ၂ ဆယ်လောက် အထိဆင်းလျှင် ကြက်မကြီးတွေဝမ်းမှ ကျွတ်ကျလာသည့်ကြက်ဥသည် အောက်အခင်းကောက်ရိုးပေါ်မကျမီစပ်ကြားတွင်ပင် ဖျတ်ဖျတ် ဖျတ်ဖျတ်နှင့် လန့်ကွဲထွက်ကုန်၏။ သို့သာ် ဘယ်နေရာမှ ပေပွထမသွား။ ပေပွချိန်မရလိုက်။ အနှစ်တွေအကာတွေက အက်ကွဲသွားသည့် ဥခွံမှအံအထွ် ချက်ခြင်းပင်အေးခဲကာ ကြက်ဥ တ လုံး လုံးအပေါ် ပြန်အုပ်မိပြီး ခဲကျသွား၏။ ကောက်ရိုးပေါ်လည်းအရောက် ကြက်ဥသား ရေခဲတုံးဖြစ်သွားလေပြီ။ ကြက်ဥခဲတုံးဟုခေါ်မှ မှန်မည်ထင်၏။
ထိုသိုခဲ့သွားသည့်ကြက်ဥတလုံးကို အပြင်မှကြည့်လျှင် အက်ကွဲကြောင်းတလျှောက်မှ အတွင်းထဲအထိ တိုးလျှိုပေါက်မြင်ရ၏။ ကျနော် ထိုကြက်ဥမျိုးကို ဓာတ်ပုံရိုက်တင်ဖူး၏။ ထိုမျှ မာသွားခဲသွားလှင်တော့ ချက်ခြင်းစားမကောင်းတတ်။ အိမ်ထဲယူလာ၊ ခန နွေးအောင်ထားပြီးမှ တဖြည်းဖည်းခြင်း အခွံခွာက သကြားအုပ်ရ၏။ အနှစ်တွေအကာတွေ ပြန်ပျော်မသွားချိန် အခဲလည်း အထိုက်အလျှောက်ပေါ့ချိန်ကိုမှန်းပြီး အခွံကို ခတ်မြန်မြန်ခွာရ၏။ အခဲအကုန်ပျော်သွားလျှင် နဂိုအတိုင်းပြန်ဖြစ်သွားပြီး လက်ထဲ ကိုင်မရတော့။ ရေခဲတုံးကြီးအတိုင်းအနေအထားဆိုလျှင်လည်း အခွံက ခွာမရသည့်အပြင် အသားတွေကအလွန်မာပြီး သကြား ကပ်မရတတ်။ ခဲလည်းခဲနေရမည် သကားလည်းအုပ်လျှင် ဥတလုံး လုံးအနှံ့ သကြားကပ်နေရမည်။ ဤအနေအထားကို ကိုယ်တိုင်လုပ်ဖူးမှ ချိန်ဆတတ်မည်ထင်၏။
ထိုသိုခဲ့သွားသည့်ကြက်ဥတလုံးကို အပြင်မှကြည့်လျှင် အက်ကွဲကြောင်းတလျှောက်မှ အတွင်းထဲအထိ တိုးလျှိုပေါက်မြင်ရ၏။ ကျနော် ထိုကြက်ဥမျိုးကို ဓာတ်ပုံရိုက်တင်ဖူး၏။ ထိုမျှ မာသွားခဲသွားလှျင်တော့ ချက်ခြင်းစားမကောင်းတတ်။ အိမ်ထဲယူလာ၊ ခန နွေးအောင်ထားပြီးမှ တဖြည်းဖြည်းခြင်း အခွံခွာက သကြားအုပ်ရ၏။ အနှစ်တွေအကာတွေ ပြန်ပျော်မသွားချိန် အခဲလည်း အထိုက်အလျှောက်ပေါ့ချိန်ကိုမှန်းပြီး အခွံကို ခတ်မြန်မြန်ခွာရ၏။ အခဲအကုန်ပျော်သွားလျှင် နဂိုအတိုင်းပြန်ဖြစ်သွားပြီး လက်ထဲ ကိုင်မရတော့။ ရေခဲတုံးကြီးအတိုင်းအနေအထားဆိုလျှင်လည်း အခွံက ခွာမရသည့်အပြင် အသားတွေကအလွန်မာပြီး သကြား ကပ်မရတတ်။ ခဲလည်းခဲနေရမည် သကားလည်းအုပ်လျှင် ဥတလုံး လုံးအနှံ့ သကြားကပ်နေရမည်။ ဤအနေအထားကို ကိုယ်တိုင်လုပ်ဖူးမှ ချိန်ဆတတ်မည်ထင်၏။
အရင်ဆုံး သကြားမှုန့်အညက်စားကို ပန်ကန်းပြားတချပ်တွင် မထူမပါး ဖြူးထားရ၏။ ဆားလေး အနည်းငယ်ပါလျှင် လေးလေးပင်ပင်မို့ ပိုစားကောင်း၏။ ထို့နောက် ကြက်ဥရေခဲကို အလောတော်အနေတွင် အခွံနွှာပြီးလျှင်ပြီးချင်း ရေးဆေးတာ ဘာတာမလုပ်ပဲ သကြားဖြူးထားသည့်ပန်းကန်ပြားထဲ လှိမ့်လှိမ့်ပေးရ၏။ လှိမ့်နေရင်း သကြားကပ်လာတာမြင်ရ၏။ ရေဆေးလိုက်လျင် ကြက်ဥအခဲပျော်ကာ ရေရွှပ်ပက်ဖြစ်သွား၏။ သကြားအကပ်မကောင်းတော့။ လုပ်ရတာလည်း မကောင်း။ လက်ထဲက ချော်ချော်ထွက်၏။ သကြားထဲ လှိမ့်ပေးရင်းပေးရင်း ကြက်ဥအခဲ နေရာအနှံ့ သကြားဆက်မိပြီဆိုလျှင် စားလို့ရပြီ။
ချက်ခြင်းမစားဖြစ်သေးလျှင် Deep Freezer ထဲ ထည့်သိမ်းထားရုံပင်။ ကျနော်ကတော့ လတ်လတ်ဆတ်ဆတ် ကြက်ဥရေခဲသကြားကပ်ကို အလုံးလိုက်ကြီး လက်ထဲကိုင်ကာ ဘေးပန်းမှ ဖဲ့ကာဖဲ့ကာ တဂျွပ်ဂျွပ် ကိုက်ကိုက်စားရတာကိုပိုကြိုက်၏။ ဘယ်တော့မှ ချန်မစား။ ချက်ခြင်းလုပ် ချက်ခြင်းစား၏။ တခါတလေ အတုံးလိုက် အလုံးလိုက်ကိုက်စားရင် အခဲကြေကာ အစအနတွေ အောက် ထွက်ထွက်ကျသည်လည်းရှိ၏။ ထိုအခါ အသင့်စောင့်နေသည့် ခွေးလေးတွေက အလုအယက် ကောက်ဝါး၏။ ရေခဲလိုအေးနေတော့ ပါးစပ်ထဲကြာကြာမဝါး။ အဖဲ့လိုက်လေးတွေ မြိုမြိုချကြတာတွေ့ရ၏။ ကြက်ဥ၏လတ်ဆတ်မှု ရေခဲ၏အေးစက်စက်အထိအတွေ ကြွပ်ဆတ်မာကျောမှု ကိုက်ရဖဲ့ရသည့်အရသာတို့ ထုံလွှမ်းသည့် ကြက်ဥရေခဲစိမ်ပင်။ နို့မှုန့်တို့ အမွှေးနံ့တို့ ချောကလက်အမှုန့်တို့ပါ ကပ်လိုက်လျှင် ရေခဲမုန့်လိုနေမည်ထင်၏။ သို့သော် ပါးစပ်ထဲတွင် ရေခဲမုန့်လိုတော့ ပွပွမွမွ ညက်ညက်ညောညောနေမည်မဟုတ်။
ခုမနက်ကောက်ခဲ့သည့်ကြက်ဥများထဲတွင် ကြက်ဥရေခဲသကြားကပ်လုပ်စားရန် အလောတော်အရွယ် ဥ ၂ လုံးပါလာ၏။ သို့သော် လုပ်မစားဖြစ်တော့။ အပြင်ထွက်စရာ ပေါ်လ၏။ ပျော်အောင်ထားပြီး နေ့လည်ကျမှ ကြော်စားမည်စိတ်ကူး၏။
မျိုးမြင့်ချို
ဖေဖော်ဝါရီ ၂၃၊ ၂၀၂၀
0 comments:
Post a Comment